Avto Filipič

Dinamični Ford Focus

Četudi menite, da je potovanje prav tako pomembno kot cilj, boste nad Focusom navdušeni. Osupljiv zunanji dizajn in izboljšane aerodinamične linije odlično dopolnjujejo zdaj že pregovorno dobro vozno dinamiko. Z inovativno tehnologijo vožnje se boste obdržali na pravi poti, ne glede na to, kako zahtevna bo. Prepričani smo, da vas bo udobna notranjost s svojimi intuitivnimi in ergonomsko oblikovanimi krmilniki tako pritegnila, da se vam bo vsako potovanje zdelo prekratko.

 

Notranjost

Dvopodročna klimatska naprava s samodejno regulacijo temperature (DEATC)
Izberite temperaturo, ki vam ustreza in temperaturo za sovoznika, ki se lahko razlikuje za največ 3 °C. Focus obdrži temperaturo s klimatsko napravo DEATC, s katero lahko ločeno nadzorujete levo in desno stran kabine do 0,5 °C natančno.
Elektrohidravlični servoojačevalnik krmiljenja
Krmiljenje v Focusu je zdaj bolj odzivno kot kdajkoli prej. Vgrajen sistem za zaznavanje hitrosti vožnje pri nižjih hitrostih prilagodi trdoto krmiljenja in s tem olajša manevriranje. Pri večjih hitrostih pa se pomoč, ki jo nudi servo krmiljenje, zmanjša in voznik zaradi tega bolje "začuti" cestišče, zlasti pri vožnji po vijugastih cestah.
Prilagodljivi, udobni sedeži
Namestite se v športna, ogrevana sedeža in vožnja bo prijetno doživetje. Serijsko je voznikov sedež nastavljiv po višini. Za maksimalno prilagodljiv sedežni položaj, je na voljo tudi voznikov sedež, nastavljiv v 6 smeri.
Samozatemnitveno vzvratno ogledalo
Senzor samodejno zazna bleščanje avtomobilskih žarometov za vozilom in ogledalo zatemni. Funkcija preprečuje, da bi vas zaslepili žarometi vozil za vami, nočna vožnja je lažja in varnejša.
Informacijski in razvedrilni sistem
Avdio sistem Sony (serijsko pri opremi Titanium) vključuje radio s CD/MP3-predvajalnikom, vtičnico za dodatno avdio napravo in visoko zmogljive zvočnike, s katerimi bo vsaka nota zazvenela v pravem tonu. Na avdio sistem lahko priključite tudi svojo USB/MP3 napravo za predvajanje glasbe, ki jo lahko izbirate s pomočjo potovalnega računalnika. Z datotekami lahko upravljate z obvolanskimi kontrolami ali pa s sistemom glasovnega nadzora v vozilu.

Nekatera zgoraj navedena oprema je na voljo za doplačilo.

Zunanjost

Športno navdihnjen dizajn
Vse komponente se spretno prepletajo in Focusovo dinamičnost oplemenitijo z aerodinamičnim duhom: kromirani detajli se prek mogočnih platišč vijejo do osupljive mrežice v sprednjem odbijaču in naprej do sprednjih meglenk.
Električno poklopni, ogrevani vzvratni ogledali
Ta ogledala se z električnim pogonom priročno poklopijo ob vrata in tako olajšajo manevriranje po ozkih predelih cestišča, preprečijo pa tudi poškodbe, kadar je vozilo parkirano.
 
Atermično vetrobransko steklo
V primerjavi s standardno zatemnjenim vetrobranskim steklom odbije to posebej razvito vetrobransko steklo približno petkrat več vročine, ki jo prinesejo s seboj sončni žarki. To pomeni, da vam za ohladitev notranjosti avtomobila ne bo potrebno tako pogosto uporabljati klimatske naprave.
Brisalci s senzorjem za dež
Brisalci s senzorjem za dež, ki so pri nekaterih modelih del serijske opreme, pri nekaterih pa na voljo za doplačilo, se samodejno vklopijo, ko se pojavijo na vetrobranskem steklu prve dežne kaplje. Ob močnejšem nalivu samodejno povečujejo frekvenco brisanja in se tako uspešno kosajo z vsemi vremenskimi pogoji. Poleg tega, da je sistem izredno priročen, pomeni tudi eno stvar manj, na katero mora biti voznik med vožnjo pozoren.

Nekatera zgoraj navedena oprema je na voljo za doplačilo

Varnost

Aktivna varnost
Focus je opremljen z naprednim zavornim sistemom, na katerega se lahko zanesete v vseh pogojih. Elektronski stabilizacijski program (ESP), ki je serijsko vgrajen v vseh izvedenkah, z nadzorom zdrsa pogonskih koles premaguje težave, ki lahko nastopijo med nenadnimi manevri ter pomaga obdržati nadzor nad vozilom. Kadar je to potrebno, deluje popolnoma samodejno, tako da zmanjša moč ali zavre kolo, ki izgublja oprijem s cestiščem. Sistem za pomoč pri zaviranju v sili (EBA) prav tako zagotovi, da imate v sili na voljo polno moč zaviranja, kar pripomore h krajši zavorni poti. Zavorni sistem (ABS) in elektronska porazdelitev zavorne moči (EBD) skupaj zagotavljata večji nadzor med zaviranjem.
Fordov inteligentni zaščitni sistem (IPS)
Focus je opremljen s sistemom IPS, ki s pomočjo inovativnih senzorjev v delčku sekunde aktivira ustrezne varnostne sisteme, kot so na primer zračne blazine. Če ste v vozilu sami ali če z vami potujejo še štirje potniki, bo vaše potovanje odslej varnejše, kot je bilo kdajkoli prej.
Sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah
Menimo, da je potrebno potencialne težave odpraviti, še preden se te razvijejo v resne težave. Senzorji sistema nadzorujejo vsako kolo posebej in če pride pri katerem od njih do padca tlaka, vas na to opozori lučka na armaturni plošči.
 
Sistem pogrezljivih pedal
V primeru trčenja se pedali pogreznejo in s tem preprečijo morebitne poškodbe voznikovih stopal in gležnjev.
Volanski drog
V primeru trka volanski drog absorbira moč naleta in se pogrezne v armaturno ploščo, torej proč od voznika, kar lahko znatno zmanjša možnost poškodb.
  5 zvezdic EuroNCAP
Vgradili smo široko paleto inovativne varnostne opreme, zaradi katere si je Focus prislužil 5 zvezdic po oceni Euro NCAP za zaščito odraslih potnikov. S svojimi sopotniki se boste lahko podali na pot z lažjim srcem in bolj uživali na poti, saj boste vedeli, da za razkošno notranjostjo na vas pazi izredno zmogljiv varnostni sistem.

Nekatera zgoraj navedena oprema je na voljo za doplačilo

Tehnologija

Sistem za preprečevanje dolivanja napačnega goriva Ford Easy Fuel
Pogosto se zgodi, da ljudje v rezervoar za bencin nehote natočijo dizelsko gorivo in obratno. Samo v Veliki Britaniji vsako leto poročajo o najmanj 150.000 takšnih primerih. Kaj takega se pač hitro pripeti – toda ne v Focusu. Sistem za preprečevanje dolivanja napačnega goriva Ford Easy Fuel ima mehansko zaporo, ki preprečuje točenje neustreznega goriva. Mehanska zapora prepozna razliko med nastavkoma točilnih pištol za bencin in dizelsko gorivo.
Tempomat
Ta samodejni sistem nadzora hitrosti vam omogoča, da za bolj sproščeno vožnjo nastavite in vzdržujete konstantno hitrost. Uporaba krmilnikov na volanu omogoča, da izberete in vzdržujete, povečate ali zmanjšate želeno hitrost.
Senzorji za pomoč pri parkiranju
S senzorji za pomoč pri parkiranju zadaj je parkiranje in manevriranje odslej varnejše in lažje. Zvočni signal vam pomaga oceniti razdaljo med vozilom in oviro za vami. Tako boste lahko vozilo samozavestno parkirali tudi v najtesnejši parkirni prostor.
Zadnje neodvisno vzmetenje s prečnim in vzdolžnim krmiljenim vodilom
Ta inovativni sistem vodi gibanje zadnjih koles tako v vodoravni kot v navpični smeri. To pomeni, da se lahko zlahka spoprime s slabim cestiščem, vključno z nevarnimi cestnimi luknjami. Poleg tega zagotavlja tudi pasivno krmiljenje zadnjih koles, kar pripomore k večji stabilnosti v ovinkih. Ta lastnost pride še posebej prav med vožnjo po vijugastih obmorskih cestah kot tudi pri vožnji skozi majhna krožišča. Rezultati testov so tudi pokazali, da zadaj neodvisni vzmeti s prečnim in vzdolžnim vodilom Blade bolj učinkoviti pri blaženju udarcev od tradicionalnega vzmetenja s torzijskim prečnikom.
  Gumb za zagon vozila "FordPower"
Nič ni lažjega od zagona Focusa. Ko varnostni senzorji zaznajo enolično kodo, shranjeno v ključu, samodejno pripravijo motor na zagon. Le še pritisnete sklopko ter pritisnete na gumb za zagon vozila Ford Power in motor steče. Sistem je varnostno kodiran in čeravno bi tatovom nekako vendarle uspelo onesposobiti alarm in ključavnice, brez ključa ne bi mogli zagnati motorja.
Prilagodljivi halogenski žarometi
Sistem omogoča obračanje žarometov v levo ali desno, glede na vašo hitrost in kot zasuka volana. Ko zasukate volan, se zasuka tudi snop svetlobe in osvetli cestišče, preden zapeljete v ovinek. To poveča vidljivost na ovinkih in zagotovi varnejše vozno okolje.
Biksenonski žarometi
Ti izredno učinkoviti žarometi so dvakrat močnejši od običajnih halogenskih, imajo veliko daljši doseg žarka in to ob tretjino manjši porabi.
 
USB priključek za dodatno avdio napravo
Priključite svojo USB napravo ali MP3 predvajalnik na avdio sistem in skozi uporabniški vmesnik potovalnega računalnika izbirajte lastno glasbo. Izbirate lahko z obvolanskimi kontrolami ali z glasom s pomočjo Bluetooth® sistema z glasovnim nadzorom.

Nekatera zgoraj navedena oprema je na voljo za doplačilo.

Izvedenke

  Focus Ebony


S svojim elegantnim izgledom Ford Focus Ebony privlači veliko pogledov.
 

Oprema: 
 • Odbijači spredaj in zadaj v barvi karoserije
 • Mrežica na sprednjem odbijaču v črni barvi
 • Kljuke za odpiranje vrat v barvi karoserije
 • Spojler zadaj v črni barvi (samo pri 3- in 5-vratnem modelu)
 • Ročica za odpiranje prtljažnega prostora v barvi karoserije
 • Aluminijasto ozadje žarometov
 • Prednji meglenki
 • Električni pomik stekel spredaj
 • Električno nastavljivi in ogrevani vzvratni ogledali s smernikoma
 • Ročna nastavitev višine snopa žarometov
 • Meglenka zadaj
 • Sredinsko nameščena tretja zavorna luč
 • Predpriprava za strešne nosilce
 • Filter kabine
 • Ročna klimatska naprava
 • 16" jeklena platišča s pnevmatikami
 • Mini rezervno kolo
 • Sistem za preprečevanje dolivanja napačnega goriva
 • Hidravlični servo ojačevalnik krmiljenja
 • Elektro hidravlični servo ojačevalnik krmiljenja
 • Potovalni računalnik
 • Kolutne zavore spredaj in zadaj
 • Nastavki za mrežo za psa
 • Rolo v prtljažnem prostoru (samo pri karavanu)
 • Pritrdilne zanke v prtljažnem prostoru
 • 12V vtičnica v prtljažnem prostoru (samo pri karavanu)
 • Voznikov sedež, nastavljiv po višini
 • Poklopna zadnja klop v razmerju 60/40
 • Osvetljen predal na sovoznikovi strani
 • Lučka v prtljažnem prostoru
 • Volan nastavljiv po višini in globini
 • Notranje kljukice za odpiranje vrat v srebrni barvi
 • Žepa na zadnji strani prednjih sedežev
 • Športna sedeža spredaj
 • Nastavitev ledvene opore na voznikovi strani
 • 3-kraki usnjen volanski obroč
 • Avdio sistemi
 • Radio s CD predvajalnikom
 • 6 zvočnikov
 • Priključek za dodatno avdio napravo
 • Obvolanske kontrole
 • IVD (ABS, ESP, TCS, EBD)
 • Pomoč pri zaviranju v sili
 • Spredaj tritočkovni varnostni pasovi
 • Voznikova in sovoznikova zračna blazina
 • Stranski zračni blazini
 • Opozorilnik za nepripet voznikov varnostni pas
 • Zadnji vrati z zaklepom za otroke
 • Daljinsko centralno zaklepanje
 • Ključ za daljinsko centralno zaklepanje

 

Fotografije in prenosi