Avto Filipič

Ford Focus najboljši v svojem razredu

S svojim dinamičnim izgledom, intuitivnimi tehnologijami in natančno izdelavo, novi Focus prinaša resnično doživetje vožnje. Zahvaljujoč napredni tehnologiji EcoBoost Focus ponuja najnižje emisije CO2 in porabo goriva v razredu, saj motor s 100 KM porabi le 4,8 l goriva na 100 km ob izpustih CO2 109 g/km, različica s 125 KM pa skromnih 5,0 l goriva na 100 km ob izpustih CO2 114 g/km.

Oglejte si mikrostran novega Ford Focusa.

Notranjost

Dvopodročna klimatska naprava s samodejno regulacijo temperature (DEATC)
Izberite temperaturo, ki vam ustreza in temperaturo za sovoznika, ki se lahko razlikuje za največ 3 °C. Focus obdrži temperaturo s klimatsko napravo DEATC, s katero lahko ločeno nadzorujete levo in desno stran kabine do 0,5 °C natančno.
Gumb za zagon vozila »Ford Power«
Zaganjanje avtomobila s ključem je preteklost. V novem Focusu preprosto pohodite stopalko za sklopko (ali za zavoro pri samodejnem menjalniku), pritisnete gumb za zagon vozila »Ford Power« in motor bo zaživel. Na voljo tudi s Fordovim sistemom za odklepanje in zagon vozila brez ključa, ki vam omogoča, da avtomobil zaklenete in odklenete, ne da bi morali ključ vzeti iz žepa ali torbice. Ker boste za pripravo na speljevanje porabili manj časa, boste lahko dlje uživali v vožnji.
Samodejni vklop dolgih luči
Ta domiselni pripomoček za nočno vožnjo, ki deluje, ko so žarometi vključeni v samodejnem načinu, začasno zasenči vaše žaromete, kadar zazna nasproti prihajajoča vozila ali drugo vozilo pred seboj. Pozneje spet samodejno preklopi na dolge luči. Odlična zamisel, ki vam omogoča varnejšo in bolj sproščeno vožnjo.
Brisalci s senzorji za dež
Samodejni brisalci s šestimi stopnjami občutljivosti na novem Focusu se vključijo ob prvi kaplji dežja in povečujejo hitrost, da uspejo obrisati vse, kar prinese trenutno vreme.
 

Bluetooth® z glasovnim upravljanjem
Klice lahko preprosto opravljajte in sprejemajte prostoročno s pomočjo tehnologije Bluetooth® z glasovnim upravljanjem*. Tako boste ostali povezani varneje, saj vam ne bo nikdar treba izpustiti volana ali umakniti pogleda s ceste. Ta sistem vam omogoča tudi, da s pomočjo glasovnih ukazov sprogramirate svojo DVD navigacijsko napravo, upravljate s klimatsko napravo in spreminjate nastavitve zvočnega sistema.

* Besedna oznaka in logotipi Bluetooth® so uporabljeni z dovoljenjem in so v lasti podjetja Bluetooth SIG, Inc. in vse tovrstne oznake, ki jih podaja podjetje Ford Motor Company Limited in njegove povezane družbe, so uporabljene v skladu z licenčnimi pogoji. Druge blagovne znamke in trgovska imena pripadajo njihovim lastnikom.

Dizajn voznikove kabine
Kabina, razvita z mislijo na voznika, se vam bo prilegala kot rokavica. Imeli boste občutek, da ste se z avtomobilom zlili v eno, s pomočjo najnovejše tehnologije na dosegu rok pa boste vedno imeli vse pod nadzorom. Z nižje vgrajenimi sedeži, kot pri predhodniku, boste v novem Focusu povsem obdani s sodobnim slogom. Tako voznikov kot sopotnikov sedež sta posamično nastavljiva. V skladno oblikovani kabini se boste počutili kot doma in po vsakem potovanju v njej tudi bolj sveže. Komaj boste čakali, da znova sedete za volan.
Izpopolnjeno udobje in površinska obdelava
Celoten dizajn je bolj reliefen, dinamičen in izrazit. V trenutku, ko vstopite v vozilo, boste začutili, kako prijetna in posebna je potniška kabina, barve, materiali in njihove končne obdelave pa so medsebojno usklajeni tako, da zadovoljijo vse okuse. Zanesljiva kakovost v vseh pogledih vas bo tako prevzela, da se boste brez težav prepustili domačnemu udobju in se z avtomobilom zlili v eno.
Ambientalna osvetlitev in nadzorni center za ambientalno osvetlitev
Ambientalna osvetlitev je na voljo kot serijska oprema pri izvedenki Titanium in vam omogoča, da ponoči notranjost vozila osvetlite z nežno rdečo svetlobo. Ti topli svetlobni toni se po prostoru razlivajo izza nadglavne konzole, nosilcev za kozarce, ročic za odpiranje vrat in prostora za noge. S pomočjo nadzornega centra za osvetlitev notranjosti, ki je na voljo kot dodatna oprema, lahko izbirate med sedmimi različnimi barvami osvetlitve in prilagajate njeno jakost ter tako vzdušje v kabini povsem prilagodite svojemu razpoloženju.

 

Ford Individual
Za prilagoditev svojega Forda lahko pri nekaterih izvedenkah izbirate med vrsto različnih paketov dodatkov, ki vašemu avtomobilu z diskretnimi vrhunskimi detajli zagotovijo še občutnejši pridih ekskluzivnosti. Izključno v paketu Individual je na voljo oblazinjenje iz najkakovostnejšega windsorskega usnja za sedeže, vrata, naslonjala za roke in ročico ročne zavore.

Nekatera zgoraj navedena oprema je na voljo za doplačilo.

Zunanjost

 

Aerodinamične linije zunanjosti
Fordov kinetični dizajn novega Focusa popelje na še vznemirljivejšo raven. S svojim nizkim profilom, novim dizajnom vse od pokrova motorja pa do oklepajočih zadnjih luči, je videti še bolj uglajen in odločen – to je avtomobil, katerega prisotnost začutite takoj. Elegantna, aerodinamična oblika mu omogoča, da skozi zrak reže z minimalnim uporom, kar zagotavlja večjo zmogljivost in manjšo porabo goriva.

  Biksenonski žarometi
Navzgor privihani biksenonski žarometi, ki so na voljo proti doplačilu, oddajajo izjemno močan snop svetlobe, ob manjši porabi energije pa zagotavljajo dvakrat boljšo osvetlitev kot običajne halogenske žarnice.
  Dnevne LED luči
Dnevne LED luči, vgrajene v kompletu z biksenonskimi žarometi, dajejo vozilu moden videz, z njimi pa boste na cesti še bolj izstopali. Izjemno svetle zadnje LED luči prav tako povečajo vašo vidnost.
  Sprednje meglenke
Močne in prodorne sprednje meglenke tudi v najmračnejših pogojih izboljšajo voznikov pregled nad cestiščem in hkrati še poudarijo sodoben dizajn avtomobila.

Dodatki zunanjosti
Izbirate lahko med široko paleto sodobnih dodatkov za zunanjost in povsem novega Focusa prilagodite svojemu življenjskemu slogu

Nekatera zgoraj navedena oprema je na voljo za doplačilo

Varnost

Aktivna varnost
Novi Focus je opremljen z naprednim zavornim sistemom, na katerega se lahko zanesete v vseh pogojih. Elektronski stabilizacijski program (ESP), ki je serijsko vgrajen v vseh izvedenkah, z nadzorom zdrsa pogonskih koles premaguje težave, ki lahko nastopijo med nenadnimi manevri ter pomaga obdržati nadzor nad vozilom. Kadar je to potrebno, deluje popolnoma samodejno, tako da zmanjša moč ali zavre kolo, ki izgublja oprijem s cestiščem. Sistem za pomoč pri zaviranju v sili (EBA) prav tako zagotovi, da imate v sili na voljo polno moč zaviranja, kar pripomore h krajši zavorni poti. Zavorni sistem (ABS) in elektronska porazdelitev zavorne moči (EBD) skupaj zagotavljata večji nadzor med zaviranjem.
Fordov inteligentni zaščitni sistem (IPS)
Focus je opremljen s sistemom IPS, ki s pomočjo inovativnih senzorjev v delčku sekunde aktivira ustrezne varnostne sisteme, kot so na primer zračne blazine. Če ste v vozilu sami ali če z vami potujejo še štirje potniki, bo vaše potovanje odslej varnejše, kot je bilo kdajkoli prej.
  Sistem za preprečevanje naleta pri nizki hitrosti
Ta sistem vam pomaga pri vožnji v počasnem prometu in pri vožnji s hitrostjo do 30 km/h. Če senzorji zaznajo, da se je vozilo pred vami nepričakovano ustavilo, bo vaš avto samodejno zavrl. Takojšnja reakcija v trenutku, ko jo potrebujete. 
  Sistem za opozarjanje ob nenamerni menjavi smernega pasu
Če začnete drseti na drugi pas, vas sistem za opozarjanje ob nenamerni menjavi smernega pasu na to opozori z rahlim tresenjem volanskega obroča. Jakost tresenja lahko prilagodite trem stopnjam občutljivosti, poleg tega pa se na instrumentalni plošči prikaže tudi vizualno opozorilo. Dobrodošel dregljaj, da lahko še pravočasno popravite smer vožnje.
  Sistem za samodejno ohranjanje smernega pasu
Če na opozorilo ob tem, ko nenamerno zapustite smerni pas ne odreagirate ali odreagirate prepozno, bo sistem za samodejno ohranjanje smernega pasu sam obrnil kolesa tako, da boste ostali na pravem voznem pasu. Dobro je vedeti, da novi Focus pazi na vas.
  Sistem za opozarjanje voznika
Sistem za opozarjanje voznika je zasnovan tako, da nenehno spremlja vašo vožnjo in zazna vsakršne odklone, ki bi utegnili biti posledica utrujenosti. V takšnem primeru se na zaslonu prikaže opozorilni znak, ki vam predlaga, da naredite premor. Včasih potrebujete prav takšno opozorilo, zlasti če ste na poti sami.
  Sistem za opozarjanje na mrtvi kot
Sistem za opozarjanje na mrtvi kot s pomočjo radarskih senzorjev vidi stvari, ki bi jih vi utegnili spregledati – vozila, skrita v vaših mrtvih kotih. Če senzor zazna avtomobil v vašem mrtvem kotu, vas na to opozori z oranžno lučko na stranskem ogledalu. Stranska ogledala še nikoli niso bila tako tehnološko dovršena in tako pomemben člen pri zagotavljanju varnosti.
  5 zvezdic EuroNCAP
Vgradili smo široko paleto inovativne varnostne opreme, zaradi katere si je Focus prislužil 5 zvezdic po oceni Euro NCAP za zaščito odraslih potnikov. S svojimi sopotniki se boste lahko podali na pot z lažjim srcem in bolj uživali na poti, saj boste vedeli, da za razkošno notranjostjo na vas pazi izredno zmogljiv varnostni sistem.

Nekatera zgoraj navedena oprema je na voljo za doplačilo

Tehnologija

Aktivna pomoč pri parkiranju
Novi Focus je opremljen celo s sistemom, ki vas varno zapelje v tesne parkirne prostore – tudi če so le 1,2-krat daljši od vašega avtomobila. Aktivna pomoč pri parkiranju najprej s pomočjo tipal preveri, ali je prostora za parkiranje dovolj, nato pa namesto vas upravlja z volanom, vi pa le dodajate plin, menjate prestave in pritiskate zavoro. Medtem ko avto parkira praktično sam, vas sistem ves čas vodi z vizualnimi in zvočnimi signali.
Sistem za preprečevanje dolivanja napačnega goriva Ford Easy Fuel
Pogosto se zgodi, da ljudje v rezervoar za bencin nehote natočijo dizelsko gorivo in obratno. Samo v Veliki Britaniji vsako leto poročajo o najmanj 150.000 takšnih primerih. Kaj takega se pač hitro pripeti – toda ne v Focusu. Sistem za preprečevanje dolivanja napačnega goriva Ford Easy Fuel ima mehansko zaporo, ki preprečuje točenje neustreznega goriva. Mehanska zapora prepozna razliko med nastavkoma točilnih pištol za bencin in dizelsko gorivo.
  Prilagodljivi tempomat (ACC) z opozarjanjem na možnost naleta (FA)
Prilagodljivi tempomat (ACC) je sistem za nadzorovanje hitrosti, na voljo ekskluzivno le v tem razredu, ki s pomočjo radarskega senzorja spremlja dogajanje na cesti pred vami in s tem omogoča še bolj sproščeno vožnjo. Kot pri običajnem tempomatu tudi pri ACC nastavite želeno hitrost vožnje, ki jo nato avtomobil samodejno ohranja.

Če bo sistem pred vami zaznal drugo vozilo, bo vaš avtomobil upočasnil in tako ohranjal prednastavljeno varnostno razdaljo med avtomobiloma. Ko je cesta pred vami spet prazna, sistem ponovno pospeši do izbrane hitrosti*. Opremljen je tudi s funkcijo opozarjanja na možnost naleta. Ta nadzorni sistem vas opozori, v kolikor se vozilu pred seboj preveč približate.

* Upoštevati je treba, da ACC ne preprečuje trkov z mirujočimi predmeti.

  Pomoč pri zaviranju v sili (EBA)
EBA novemu Focusu omogoča kar najučinkovitejše zaviranje v sili. Če zazna, da voznik ni dovolj močno pohodil stopalke za zavoro, bo sistem samodejno povečal zavorni pritisk.
  Sistem za prepoznavanje prometnih znakov
Neprijetnostim, ki lahko sledijo, če spregledate prometni znak, se odslej v novem Focusu lahko izognete. Sistem za prepoznavanje prometne signalizacije prepozna različne prometne znake in na armaturni plošči lahko prikaže dva različna znaka hkrati. Na nadzornem zaslonu sta na primer lahko prikazana omejitev hitrosti in znak za prepoved prehitevanja. Če prestopite omejitev hitrosti, bo prikazani znak celo začel utripati. Koristno opozorilo, s katerim postanete bolj pozorni na vožnjo
  Omejevalnik hitrosti
Ta sistem je povezan s tempomatom in vam preprečuje prekoračitev nastavljene omejitve hitrosti. Želeno najvišjo hitrost nastavite preprosto s pomočjo obvolanske kontrole, ki jo imate vedno na dosegu prstov, tako vam ni treba skrbeti, da bi nenamerno vozili prehitro, poleg tega pa vam pogleda ni treba odvračati s ceste, da bi preverili merilnik hitrosti. In kadar boste v novem Focusu potrebovali malce več dinamike, sistem za omejitev hitrosti zaobidete s preprostim pritiskom na stopalko za plin.

Nekatera zgoraj navedena oprema je na voljo za doplačilo.

Izvedenke

  Focus Ambient
Različica Ambiente predstavlja eleganten vstop v paleto modelov novega Forda Focusa. 
 
Oprema:
 • Sredinska zavorna luč
 • Opozorilniki za priprta vrata, prižgane luči, nepripet varnostni pas, ključ v ključavnici
 • 3-točkovni varnostni pasovi z zategovalniki in omejevalniki naletne sile
 • Varnostna pasova spredaj, nastavljiva po višini
 • ISOFIX nastavki na stranskih sedežih zadaj
 • Kolutne zavore spredaj in zadaj
 • Pomoč pri zaviranju v sili
 • Opozorilno utripanje zavornih luči od naglem zaviranju
 • IVD (ABS, ESP, EBA, TCS, EBD)
 • Voznikova in sovoznikova zračna blazina
 • Stranski zračni blazini
 • Zračne zavese
 • Mehanski otroški zaklep zadnjih vrat
 • Daljinsko centralno zaklepanje s preklopnim ključem
 • Pasivna zaščita proti kraji
 • Električno pomična stekla spredaj
 • Ročno pomična stekla zadaj
 • Ogrevano steklo zadaj
 • Brisalca spredaj z intervalnim delovanjem
 • Električno nastavljivi vzvratni ogledali z vgrajenima smernikoma v barvi karoserije
 • Ročna nastavitev višine žarometov
 • Filter kabine
 • Paket za kadilce
 • Monokromatičen 4-linijski zaslon
 • Voznikov sedež, nastavljiv po višini
 • Sedeža spredaj, Comfort
 • Zadnja klop, deljiva v razmerju 60/40
 • Ročna klimatska naprava
 • Sistem za preprečevanje dolivanja napačnega goriva EasyFuel
 • Električni servoojačevalnik krmiljenja
 • Volan, nastavljiv po višini in globini
 • Radio s CD predvajalnikom, USB vmesnikom, 6 zvočnikov in 2-linijski prikazovalnik
 • Odbijača spredaj in zadaj v barvi karoserije
 • Mrežica spredaj v črni barvi s kromirano obrobo
 • Mrežica spredaj v odbijaču v črni barvi
 • Kljuke za odpiranje vrat v črni barvi
 • Ročica za odpiranje prtljažnega prostora v barvi karoserije
 • Spojler zadaj
 • 16" jeklena platišča s pnevmatikami 205/55 R16
 • Mini rezervno kolo s pnevmatiko 125/90 R16 (98)
 • Sredinska konzola s prostori za odlaganje
 • Rolo v prtljažnem prostoru pri karavanu
 • Zanke za pritrditev prtljage pri karavanu
 • 12 V vtičnica v prtljažnem prostoru pri karavanu
 • Žep na zadnji strani voznikovega sedeža
 • Bralne lučke spredaj in zadaj
 

Focus Trend
Lahkotno združuje eleganten dizajn z inovativnostjo in priročnostjo
Dodatno k opremi Ambiente:

Oprema: 
 • Električno nastavljivi in ogrevani vzvratni ogledali z vgrajenima smernikoma v barvi karoserije
 • Meglenki spredaj
 • Potovalni računalnik
 • Monokromatski štirivrstični zaslon na sredini armaturne plošče
 • Radio s CD predvajalnikom, USB vtičnico, 3,5" dvolinijskim zaslonom, 6 zvočniki in volanskimi kontrolami
 • Start/stop sistem (serijsko z motorji Ecoboost)
 • Kljuke za odpiranje vrat v barvi karoserije
 • Strešni nosilci črne barve (samo pri karavanu)
 • Žep na zadnji strani voznikovega sedeža
 • Usnjen volanski obroč
  Focus Sport

Dinamični značaj novega Forda Focua v polni meri zaživi v različici Sport, ki jo odlikuje še večji poudarek na uživanju v vožnji..
Dodatno k opremi Trend:

Oprema:
 • Električno pomična stekla spredaj in zadaj
 • Zapiranje/odpiranje stekel spredaj in zadaj z daljinskim upravljalcem
 • Brisalci s senzorjem za dež
 • Samozatemnitveno vzvratno ogledalo
 • Dvopodročna klimatska naprava s samodejno regulacijo temperature
 • Sedeža spredaj s poudarjenimi stranskimi oporami
 • Ročna nastavitev ledvene opore na voznikovi in sovoznikovi strani
 • Svetleča letvica na steklih vrat
 • Ozadje žarometov v temni barvi
 • 16" 5-kraka platišča iz lahke zlitine s pnevmatikami 215/55R16
 • Športno vzmetenje
 • Sredinska konzola s prostorom za shranjevanje in naslonom za roke
  Focus Titanium

Tehnologija na dosegu roke, športni sedeži, ki vas bodo prepričljivo držali na vsaki vožnji, so le nekatere glavne lastnosti Focusa Titanium.
Dodatno k opremi Sport:

Oprema:
 • LED zadnje luči (samo na 5-vratnem in karavanu)
 • Sistem za pomoč pri speljevanju v klanec
 • Sistem za zagon vozila brez ključa Ford Power
 • Sistem za zaznavanje prazne pnevmatike
 • Radio s CD predvajalnikom, USB vtičnico, 3,5" matrični zaslon, 6 zvočnikov in volanskimi kontrolami
 • Bluetooth sistem za prostoročno telefoniranje in upravljanje
 • Sovoznikov sedež, nastavljiv po višini
 • Mrežica spredaj s kromirano režo
 • Spodnja mrežica v odbijaču spredaj svetleče črni barvi
 • 16" 11-kraka platišča iz lahke zlitine s pnevmatikami 215/55R16
 • Tempomat z omejevalnikom hitrosti
 • Komfortno vzmetenje
 • Strešni nosilci v srebrni barvi (samo pri karavanu)
 • Usnjena prevleka menjalne ročice
 • Tkana prevleka stropa
 • Osvetljeno ogledalce na voznikovi in sovoznikovi strani
 • Ambientalna osvetlitev
 • Zaščite pragov iz nerjavečega jekla z logotipom Ford
 • Zadaj naslon za roko prostorom za odlaganje
 • Osvetlitev predela za stopala spredaj
 • Spredaj in zadaj LED bralne lučke