Avto Filipič

Novi Ranger osvaja svet

Novemu Ford Rangerju med preizkušanjem nismo prizanašali – preživeti je moral v nekaterih najbolj neprijaznih okoljih, ekstremnih temperaturah in najzahtevnejšem teren na svetu. Zato je pripravljen na vsak vaš izziv.

Najnovejši model je, zahvaljujoč novi liniji naprednih dizelskih motorjev Duratorq, najzmogljivejši doslej. Ti motorji vam lahko pomagajo prepeljati tovor do obremenitve 1.336 kg in vleči do 3.350 kg. Obenem izpolnjujejo emisijske standarde Euro V in nudijo večjo ekonomičnost porabe goriva.

Novi Ranger je prvi poltovornjak doslej, ki mu je na lestvici varnosti Euro NCAP uspelo prejeti prestižno oceno 5 zvezdic.

Izvedite več o varnosti, vozni izkušnji, zmogljivosti in varčnosti, uporabnosti in stroških ter slogu novega Ford Rangerja.

Tehnologija

  S pogonom 4x4 se boste prilagodili vsakemu terenu
Izbirate lahko med tremi načini vožnje: 4x2 za normalno vožnjo, 4x4 za slabše ceste in makadamske poti in 4x4 za izjemno zahtevne terene. Dejstvo, da je Ranger 230 mm oddaljen od tal, mu pomaga, da se odlično obnese v vseh pogojih.

Uporaba elektronskega preklopa med 4x2 in 4x4 pogonom deluje v povezavi z elektronskim stabilizacijskim programom (ESP) in elektronskim nadzorom oprijema (ETC).

  Ranger se prilagodi vašemu slogu vožnje
Inetligentni samodejni menjalnik s programskim vmesnikom za napredno prepoznavanje voznikovega načina vožnje nudi prikrojen način vožnje glede na izbran način prestavljanja. Načini, med katerimi izbirate, so: varčni, zmogljivi, športni, vožnja navkreber, vožnja navzdol in vleka, kot tudi prestavno razmerje 4x4 z reduktorjem ali brez.

Programski vmesnik se privadi na način vožnje voznika in mu nato prilagodi rabo menjalnika. Tako bo bolj umirjen voznik nagrajen z izboljšano varčnostjo in bolj prefinjeno vožnjo, medtem ko bo bolj športni voznik deležen ostrejših odzivov menjalnika ter športnejšega občutka pri vožnji.

  Lažja in varnejša vzvratna vožnja s kamero za vzvratno vožnjo
Kamera za pomoč pri vzvratni vožnji vam bo prikazala pot za vozilom med vzvratno vožnjo na zaslonu v vzvratnem ogledalu. Ta funkcija vam olajša vzvratno vožnjo, posebej pa vam prikaže tudi kljuko za lažje manevriranje do prikolice.
  Tipala, zaradi katerih parkiranje ne bo več stresno
Ko prestavite v vzvratno prestavo (brez prikolice), vas sistem opozori, če je ovira oddaljena manj kot 1,8 m za vozilom. Interval opozarjanja nakazuje, kako daleč je ovira: kratki premori med piski pomenijo, da je ovira blizu, dolgi premori pa, da je še dovolj prostora. (Preverite dobavljivost)
  Tempomat za večjo sproščenost na dolgih vožnjah
Preprosto nastavite želeno hitrost s kontrolniki na volnaskem obroču in prepustite tempomatu, da vam olajša dolga potovanja.
  Potovalni računalnik zagotavlja uporabne podatke o potovanju
Podaja vam pomembne informacije o prevoženih kilometrih, porabi goriva, hitrosti in zunanji temperaturi. Kaže tudi podatek o preostalem gorivu v rezervoarju, kar je še posebej uporabno na daljših potovanjih in popotovanjih po divjini.
  V armaturno ploščo vgrajena navigacija vas vedno pripelje do cilja
Preprosto vnesite destinacijo svojega potovanja z gumbi na armaturni plošči in pustite, da vas sistem vodi z zvočnimi in vizualnimi navodili do cilja. Navigacijski sistem je zaradi varnosti integriran v avdio sistem.

Nekatera zgoraj navedena oprema je na voljo za doplačilo.

Udobje

  Individualna nastavitev temperature za voznika in sopotnika
Z dvopodročno klimatsko napravo s samodejno regulacijo temperature lahko nastavite temperaturo za voznika in sovoznika posamično. Serijsko na Wildrak in Limited opremi.
Nov, sodoben videz notranjsoti
 

Nov, sodoben videz notranjsoti
Vse tri različice so sedaj širše, tako da nudijo več prostora za glavo ter ramenskega prostora kot kdajkoli poprej, kljub temu pa ostaja veliko prostora za potnike na zadnjih sedežih. Ranger z dvojno kabino ima največ prostora za noge na zadnji klopi med vsemi konkurenti v segmentu.

  Še prostornejše potniške kabine
Ko ste za volanom, dvignjen položaj na sedežu prispeva k občutku prostornosti vozila ter izboljša preglednost na cesti ali razgibanem terenu.
  Udobje notranjosti kot v osebnem avtomobilu
Uživajte v občutku in udobju, ki ga nudijo visokokakovostni materiali, moderen stilski dizajn, nastavljivi prednji sedeži in prostor za noge, ki je v tem razredu neprekosljiv. Najsi se odpravljate na poslovni sestanek, gradbišče ali na plažo, vsakič boste potovali udobno kot v osebnem avtomobilu.
  Nova, prilagodljiva sedeža spredaj
Novi Ranger ima popolnoma prilagodljiva sedeža spredaj za dodatno udobje. Voznikov, v 8 smeri električno nastavljiv sedež, je na voljo z opremama Limited in Wildtrak, ki omogoča vozniku, da si prilagodi sedežni položaj s preprostim pritiskom na gumb, vključuje pa tudi ogrevan sedežni del in naslon ter prilagodljivo oporo ledvenga dela. Oba sprednja sedeža sta privzdignjena in zagotavljata višji sedežni položaj ter posledično nudita vozniku boljši pregled nad terenom in tako posredno povečujeta varnost pri vožnji.
  Udobni sedeži zadaj
Prostornejša kabina za potnike na zadnjih sedežih pomeni, da sedaj Ranger ponuja največ prostora na zadnjih sedežih v segmentu. Na zadnjih sedežih je veliko lastnosti, ki povečujejo udobje in varnost, npr. tritočkovni varnostni pasovi, vzglavniki ter odlagalne površine za pločevinke ter nasloni za roke. Sedežna klop je tudi prekucna in tako nudi še več prostora za odlaganje tovora.
  Paleta avtomobilskih sistemov za razvedrilo (ICE)
Izberite si avdio sistem v vašem vozilu. Najboljša enota vsebuje 5” barvni zaslon, CD in MP3 predvajalnik, glasovno upravljanje, Bluetooth povezljivost, USB vtičnico in navigacijsko napravo.
  Intuitivno zasnovana kabina
Za volanom boste opazili, kako naravno so razporejeni elementi za upravljanje in kako lepo čitljivi so premišljeno nameščeni kazalniki. Udobni, dvignjeni voznikov sedež zagotavlja odličen pregled nad dogajanjem.
  Najboljši avdio sistemi
Odličen avdio sistem s šestimi zvočniki vas bo navduševal z zvokom glasbe iz MP3 predvajalnika ali zgoščenke.
  Postopna zatemnitev luči, da se vaše oči lahko prilagodijo
Lučke v notranjosti se postopoma samodejno zatemnijo, ko vključite kontakt.

Nekatera zgoraj navedena oprema je na voljo za doplačilo.

Praktičnost

Za prostoročno varnost: Bluetooth® z glasovnim upravljanjem
V avtu lahko kličete in sprejemate klice, menjavate glasbo in upravljate druge ključne ukaze samo z uporabo glasu. Tako vam ni treba umikati pogleda s ceste (ali kolovoza), tudi roke lahko ves čas ostanejo na volanu.
Fordov sistem Easy Fuel za preprečevanje dolivanja napačnega goriva
S tem sistemom je skoraj nemogoče v vozilo natočiti napačno gorivo, saj točilna pištola preprosto ne paše v odprtino. In ker je sistem Easy-Fuel brez pokrova, vam ne bo nikoli več treba privijati umazanega pokrova posode za gorivo.
 
Brisalci s senzorjem za dež
Občutljivi brisalci začnejo delati, ko padejo prve kaplje dežja. Kjer niso del standardne opreme, so vgrajeni tehnično dovršeni brisalci, ki frekvenco brisanja samodejno prilagajajo hitrosti vožnje. Pri višjih hitrostih se namreč voda na vetrobranskem steklu veliko hitreje nabira.
 
Zunanja ogledala, ki se sama poklopijo in se tako zaščitijo
Na modelih Limited in Wildtrak se električna zložljiva ogledala poklopijo navznoter, ko pritisnete gumb ali ko je avtomobil zaklenjen, da se ne bi poškodovala. So električno ogrevana ter opremljena s stranskimi smerniki (indikatorji) in lučkami, ki vam osvetlijo tla, ko izstopate.
 
Ogrevano vetrobransko steklo Quickclear odpravi potrebo po strganju
Led se hitro stali brez strganja, obenem se steklo tudi hitro odrosi. Serijsko pri modelih XLT, Wildtrak in Limited.
 
Ranger vam samodejno osvetli pot
Utripalki in lučke osvetlitev tal ob izhodu, luči ob približevanju vozilu in zakasnjeno ugašanje žarometov 'Guide-me-home', ki jih sproži daljinsko odklepanje ali ugasnitev motorja, nudijo boljšo vidljivost, ko se Rangerju v temi približujete ali ga zapuščate. Lučke za osvetlitev tal ob izhodu, ki osvetlijo tla ob prednjih vratih, so na voljo na modelih Limited in Wildtrak.
 
Veliko priročnih prostorov za shranjevanje
Življenje je lažje, če si ga uredimo. Ranger vam pri tem lahko priskoči na pomoč z obilico priročnega prostora za odlaganje. Glede na vrsto izbrane kabine so na sredinski konzoli na voljo trije prostori za odlaganje (kratek, dolg in dolg, ki je deloma hlajen s klimatsko napravo). V njih so nameščene posode za shranjevanje, primerne za hrano, ne manjkajo pa niti držala za kozarce in steklenice oz. plastenke, pladnji za manjše predmete in seveda nadvse pomemben prostor za mobilnik. Predal za rokavice ima osupljivih 11,9 litra prostora, vanj pa lahko spravite prenosnik s 15-palčnim zaslonom, zložljiv dežnik in še kaj. Po vsej kabini je kopica predalčkov za odlaganje, različica z dvojno kabino pa ima ob vsem tem še dva velika prostora za odlaganje pod sedeži.
 
Preprosta za uporabo in izjemno varna nadzorna plošča
S kontrolno palico v novi sredinski konzoli lahko upravljate vse napredne funkcije integriranega avdio sistema. Preprosta je za uporabo in je za razliko od običajnih sistemov ni mogoče ukrasti.
 
Najboljša armaturna plošča z instrumenti v svojem razredu
Nova instrumentna plošča kaže najpomembnejše informacije merilnika hitrosti, tahometra in števca prevoženih kilometrov, pa tudi sporočila potovalnega računalnika. Na voljo kot del serijske opreme pri modelu Wildtrak.
   

 Nekatera zgoraj navedena oprema je na voljo za doplačilo.