Novi Ford Focus

Tehnologija novega Focusa

V novega Focusa je vgrajena tehnologija, ki je praviloma vgrajena v večje avtomobile in avtomobile višjega cenovnega razreda.
 


Bluetooth® in sistem glasovnega nadzora
Novi Focus prinaša novost, Bluetooth® in sistem glasovnega nadzora, z uporabo katere bodo vaše roke proste, na ta način pa boste lahko uporabljali tudi vaš mobilni telefon. Gre za popolno integracijo v avdio ter navigacijski sistem in sistem zabavne elektronike. Telefon, audio sistem, klima in navigacijski sistem se bodo odzivali na vaše zvočne ukaze. Bluetooth® tehnologija pa vam bo zagotavljala tudi popolno brezžično kompatibilnost med vaši mobilnim telefonom in vozilom.

Lažja oskrba z gorivom
Z vgradnjo Fordovega sistema za preprečevanje dolivanja napačnega goriva, je novi Focus zasnovan na način preprečevanja škode in dodatnih stroškov na vozilu. Poleg tega pa pokrovčka pred dolivanjem goriva ni potrebno odvijati, niti ga ni mogoče izgubiti, kar zmanjšuje verjetnost, da se boste pri dolivanju goriva umazali.

Sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah
V primeru, da se tlak v vaših pnevmatikah spusti do nevarne ravni, vas bo sistem na to avtomatsko opozoril.

Zmanjšanje emisij CO2
Fordovi inžinirji so v svetu priznani kot zagovorniki varstva okolja in tako so s trdim delom razvili model avtomobila z nižjimi emisijam CO2. Rezultat njihovega dela je novi ECOnetični Ford Focus, ki v zrak izpusti samo 115g/km emisij CO2, kar je najmanj v svojem razredu.

Novi Focus se proizvaja tudi s Flexifuel motorjem, ki deluje na bioetanol (E85), bencin ali kombinacijo obeh. Z zmanj?anjem količine bencina boste pri vožnji avtomobila dosegli tudi dodatno znižanje emisij CO2 v zrak. V kolikor vam bo v vašem avtomobilu zmanjkalo bioetanolskega goriva, v bližini pa ne bo črpalke s tem gorivom, brez težav vaš rezervoar napolnite tudi z bencinom.

*V Sloveniji na žalost nobena črpalka ne omogoča polnjenja z bioetanolom.

Sistem za odklepanje in zagon vozila brez ključa
Iskanje ključa vašega avtomobila v situacijah, ko so vaše roke polne tovora bo postalo preteklost. Enostavno sprehodili se boste do svojega novega Focusa, vozilo pa bo avtomatsko zaznalo vašo bližino. Ko boste želeli odpreti vrata na voznikovi strani vozila, se bodo ta nemudoma odklenila in odprla, motor pa bo s pritiskom na gumb za vžig začel delovati. Ob pritisku na gumb za vžig vam iz vašega žepa ne bo potrebno vzeti sistemskega elementa za odklepanje vrat brez ključa.

MP3/USB povezava
V kolikor boste želeli poslušati svoj osebni MP3 predvajalnik, pri tem ne boste imeli težav. Napravo boste samo vstavili v primerno vtičnico, glasbo pa boste lahko upravljali z upravljalnika na vašem krmilu.

Navigacijski sistem
Ob nakupu novega Focusa boste lahko izbirali med CD navigacijskim sistemom s pet palčnim barvnim zaslonom in vgrajeno režo za SD kartico ali DVD navigacijskim sistemom s sedem palčnim barvnim zaslonom občutljivim na dotik.

CD navigacijski sistem vključuje pet palčni barvni zaslon, zemljevid, navodila za dostop do željene destinacije, možnost predvajanja MP3 datotek neposredno iz spominske kartice in zunanji priključek za dodatno avdio napravo. Sistem ima vgrajeno režo za SD spominsko kartico, za spreminjanje podatkov in dodajanje podatkov o novih destinacijah, obvolansko kontrolo in šest zvočnikov.

DVD navigacijski sistem pa vam ponuja sedem palčni barvni zaslon občutljiv na dotik z enostavno sledljivimi vizualnimi in besednimi navodili. Sistem vključuje CD/MP3 avdio sistem, nadzor klimatskega delovanja, obvolansko kontrolo, zunanji priključek za dodatno avdio napravo in osem zvočnikov.

Žarometi
Razsvetljava v novem Focusu je zasnovana na način, da vam bo olajšala nočno vožnjo in jo naredila varnejšo. Modeli Ghia, ST in Titanium vključujejo avtomatske žaromete, ki se bodo prižgali, ko se bo stemnilo, kot dodatni element pa so vam za vse modele z izjemo Ambienta na voljo bi-ksenonski žarometi (njihova osvetljava je boljša, kot osvetljava navadnih, konvencionalnih halogenih žarometov). Za doplačilo vam je na voljo tudi sistem prilagodljivih žarometov, katerih snop svetlobe sveti v smeri vožnje, kar pomeni, da se bodo ob zavoju kolesja sočasno obrnili tudi žarometi. To povečuje vidljivost in oblikuje varnejše vozno okolje.

Nove zadnje luči s tehnologijo LED svetijo bolje kot konvencionalne in hkrati povečujejo vidljivost ostalim voznikom.

Brisalci s senzorjem za dež ter parkirni senzorji
Novi Focus se na zunanje okolje odziva veliko hitreje kot kadar koli prej. Vaši brisalci se bodo v primeru dežja vključili avtomatsko, parkiranje pa vam bodo olajšali parkirni senzorji na vašem avtomobilu. Parkirni senzorji vas bodo opozorili na oviro, z njihovo pomočjo pa boste lahko presodili, kakšna je razdalja od vašega avtomobila do ovire. Tako boste pri parkiranju vašega avtomobila lahko popolnoma mirni.

*Opcija je pri vseh modelih Focus, z izjemo Ghie, Titaniuma ter ST-ja na voljo kot doplačilo.

Atermično vetrobransko steklo
Atermično vetrobransko steklo je bilo oblikovano z namenom bistvenega zmanjšanja dostopa sončne toplote in UV žarkov v vozilo, kar nudi dodatno udobje in učinkovitost. Atermično vetrobransko steklo odbija več energije kot običajno steklo, zato boste željeno temperaturo v vašem vozilu lahko dosegli hitreje kot sicer.

*Opcija je na voljo z doplačilom.